Sřk

Shave it, don't save it

Er du trygg pĂĄ din maskulinitet? Ta skjegget.

Indie-rocken, og alle andre sjangre med "indie" som prefiks, har gitt grobunn for den mer eller mindre ukontrollerte skjeggveksten en gang rundt årtusenskiftet. Og helt siden den gang, så har uflidd hår og skjeggete fjes vært toneangivende for mannlige musikkere i praktisk talt hele den kjente verdens indiescene. Vel, nå er tiden inne for en omveltning. En estetisk revolusjon. Det veltrimmede eller glattbarberte ansiktet er det eneste riktige når vi beveger oss inn i 2010. Så hvis du akkurat nå sitter og klør deg i skjeggtustene under haka, så vit at du uten skam kan plukke frem høvelen.

La oss først ha én ting klart, - skjeggete fremtreden er i all hovedsak en amerikansk greie. Og med den stadig mer populære americana- og folkscenen som bretter seg ut på andre siden av Atlanteren, så har skjegget grodd tilsvarende. Fleet Foxes, Band Of Horses, Devandra Banhart, Bon Iver, Iron & Wine osv osv osv. Hvor meningsfyllt er det egentlig med disse hårtjafsene som skjuler fjesets vakre trekk og mimikk? Er det et mål i seg selv å gi inntrykk av at man gir faen? Eller er det bedre å vise at man faktisk bryr seg om å se bra ut? Gjør verden til et vakrere sted. Hippie-tiden er forbi. Tjostolv og Joshua har tatt en for laget, og gitt skjegget det endelige nådestøtet. Alt ligger til rette for veltrimmede barter og ansikt glatte som barnerumper.

Som alltid når stil og estetikk skal analyseres, så er det Storbritannia vi må se til. Det dominerende skjegget har, med noen unntak, aldri fått ordentlig fotfeste der borte. Det vakreste eksempelet er selvsagt Pete Doherty, som viser at manglende ansiktsbehåring kan gi en ekstremt vellykket "babyface"-look - hårløs og deilig.

For en smakfull håransamling i ansiktet, se gjerne i retning av Art Brut sin Eddie Argos. Med en veltrimmet bart på toppen av overleppa, har han gitt skjeggveksten fri adgang på et akseptabelt nivå. Kudos!

Det neste spørsmålet blir selvsagt hvordan nettopp du skal oppnå denne silkemyke skjønnheten. Hovedbudskapet er enkelt nok; barber deg daglig. Dersom dette skulle fremstå som kjedelig eller rutinepreget, så gjør det til en begivenhet. Ingenting skaper en bedre start på dagen enn en seremoniell gjennomføring av en vellykket barbering. Nok tid, rett utstyr og en forkjærlighet for det vakre i livet er alt som trengs. Ta en god dusj, og påfør barberskummet. For den kresne stammer dette fra en god, gammeldags barbersåpe, skummet opp med en barberkost. Også når det gjelder kosten er det mange muligheter, men her er det i realiteten kun én ting som gjelder. Vi snakker grevlinghår, og da aller helst typen "silvertip" med sin enestående evne til å holde på vannet ved påføring av skummet. Få ting er mer primalt og naturlig enn en svak eim av våt grevling om morgenen.

En Gillette flerbladshøvel gjør selvsagt nytten, men dersom både den estetiske nytelsen, samt den jevne barbering og den fulle kontroll prioriteres, så velger man en såkalt tradisjonell barberhøvel. Du vet, med sånne barberblader de lager drapsvåpen av i The Oz. I tillegg til å være hakket vassere rent praktisk, så har den også en fysisk tyngde og maskulinitet som gir deg følelsen av å behandle et avansert instrument. 

Skyll med varmt vann, deretter lukker du porene med litt kaldt vann, og smør på deg en smooth og forfriskende etterbarberingskrem til slutt (slapp av, du blir ikke metroseksuell av dette). Du har nettopp gitt deg selv en optimal start på dagen. Ta dette som et velmenende hint. For før du vet ordet av det går alle andre rundt med velfriserte fjes og ser ut som en million, mens du sitter der - og tilgi den opplagte ordbruken - med skjegget i postkassa.

Johan Rogge Loennecken , 25.september 2009

Del

Nyheter

Artikler

Musikk-Norges Kjekkeste Menn 2015
31.December 2015: Handsome Boys Make Pretty Graves:
Best Of 2015
25.December 2015: Er det egentlig noen som fortsatt leser disse listene egentlig?
Ă…rets Beste 2014
31.desember 2014: Lister, lister, lister. Vi hiver oss pĂĄ.

Anbefalinger

Jesus Fucking Christ
12.november 2013: Nytt fra Like Rats From A Sinking Ship-Remi. Vi gleder oss til mer allerede!
Sweet Like Chili
18.mars 2013: Søstrene Braseth fra Bodø med gode vibber.
Love Dance
22.november 2012: Ingen lager mer ektefølt popmusikk enn denne banden om dagen. Dette SKAL du høre!