Sřk

Man On Wire

Egentlig burde jeg hatet Philippe Petit. En fyr iført flosshatt som sykler rundt i gatene og sjonglerer, med en forkjærlighet for pantomime og linedansing. Én sånn fyr i Frognerparken, og søndagsturen er ødelagt. Men etter å ha sett Man On Wire, så klarer jeg ikke hate ham. Kun beundre, la meg forundre over, bli imponert av, og ikke minst bekymre meg for ham.

Neida, enn så lenge blir det sparsomt med filmanmeldelser på furoresidene. Men dette er ikke bare en film. Dette er en perfekt beskrivelse av når borderline galskap møter en ubeskrivelig trang til å føle at man lever. Kort fortalt; etter blant annet å ha gått på line (fullstendig ulovlig og usikret, selvsagt) mellom de to tårnene i Notre Dame, og mellom to av søylene til Sydney Harbour Bridge, spaserte han i august 1974 mellom de to tvillingtårnene som utgjorde datidens høyeste bygning - World Trade Center. I ca tre kvarter.

Men i tillegg til det faktum at dette i seg selv er en vanvittig handling, så er det en mengde av små detaljer som gjør denne filmen så fengslende. Bare å se Petit gjenfortelle episodene fra stuntet er en opplevelse. Entusiasme og innlevelse  av en annen verden bobler ut av ham mens han ruller opp historien om det som omtales som "the artistic crime of the century". Filmen følger prosjektet til Petit og hans venner og kompanjonger fra han første gang blir introdusert for de (den gang) ubygde tvillingtårnene, via måneder med planlegging, til en spektakulær aksjon til toppen av, og deretter mellom, byggene. Vi møter de forskjellige hjelperne hans, av og til dramatisert, men for det meste foreviget i originale bilder og filmsnutter.

Som du sikkert forstår, så har det lite for seg å forsøke å beskrive stort mer av denne filmen. Den må oppleves. Gjerne en dag du har stått opp, spist frokost, gått på jobb, spist lunsj, gått hjem fra jobb, spist middag, sett på tv, og endret statusen din på facebook.

Det finnes et alternativ.

Johan Rogge Loennecken , 19.januar 2009

Del

Nyheter

Artikler

Musikk-Norges Kjekkeste Menn 2015
31.December 2015: Handsome Boys Make Pretty Graves:
Best Of 2015
25.December 2015: Er det egentlig noen som fortsatt leser disse listene egentlig?
Ă…rets Beste 2014
31.desember 2014: Lister, lister, lister. Vi hiver oss pĂĄ.

Anbefalinger

Jesus Fucking Christ
12.november 2013: Nytt fra Like Rats From A Sinking Ship-Remi. Vi gleder oss til mer allerede!
Sweet Like Chili
18.mars 2013: Søstrene Braseth fra Bodø med gode vibber.
Love Dance
22.november 2012: Ingen lager mer ektefølt popmusikk enn denne banden om dagen. Dette SKAL du høre!