Sřk

Farvel, Frogner

For to år siden flyttet jeg til Frogner. Til en liten leilighet i Niels Juels gate. Og det var herlig. Frogner er Oslos peneste sentrumsbydel. Åpne, lyse gater, ærverdige gamle pastellbygårder, Frognerparken, og vakre ambassadestrøk. Perfekt for søndagsturer med litt forfriskende drikke fra den lokale smoothie-sjappa, mens sol og c-vitaminer sakte jager eventuell fyllesyke på flukt. Med litt ekstra innsats ligger også Bygdøys hester og villaer innen rekkevidde, og det samme gjør Bogstadveien og resten av sentrum. Jeg trodde jeg hadde kommet til himmelen. At jeg hadde kommet hjem. Men så kom helgen.

En gammel, pretensiøs norsklærer jeg hadde på ungdomsskolen sa at hun ikke trodde på helvete etter døden. Helvete, sa hun, er her på jorden, og så viste hun til all elendigheten som finnes rundt oss. Det at hun bodde i sin manns villa med svømmebasseng på Snarøya, fjernet noe av vekten bak påstanden hennes. Men hun hadde likevel rett; helvete finnes her på jord. I en døgnåpen 7/11 i krysset Niels Juels gate/Frognerveien.

For det første har jeg hele tiden hatt soveromsvindu ut mot denne sjappa. I helgene fører det naturlig nok til bråk, krangling, og gladvold som soundtrack til drømmene mine. Fulle mennesker og bråk i pølse-/kebabkøen etter utestedenes stengetid er ikke unikt for Frogner. Problemet åpenbarer seg først når man selv i beruset naivitet beveger seg inn i butikken nattestid. Fellesnevnerne blant klientellet er mange. Ta for eksempel de unike hårsveisene. Jeg vet ikke helt hva man ber om hos frisøren, men den glatte, bakoverkjemmede manken er sjelden til å ta feil av. Og for deg som trodde at folk sluttet å gå med hodebånd etter å ha uteksaminert fra en videregående skole i sentrum vest, - tro om igjen. Selv hestehalen er tilbake igjen, så lenge den er impregnert i våt voks. Og til å være mennesker som liker å fremstå som vellykede, så er det sørgelig lite stil å spore i klesveien. Formløse bukser spekket med designet ferdigslitasje, pluss glitter og tøybiter på de underligste steder. Skjorter er sjelden kneppet med mer enn halvparten av knappene. Telt nedenfra. Dress toppet med hvite sneakers er en sikker vinner. Og overdimensjonerte beltespenner kunne jeg skrevet en lengre avhandling om. Attituden er imidlertid det aller verste. Ikke bare er de fulle, men de er så jævlig pratsomme. Og rappkjefta. Selv om de aldri er voldelige; håndgemeng oppstår sjelden. Men bare synet og opplevelsen av mange av dem tilsvarer jo vold mot øyne og hjerne.

Deretter har du søndag formiddag. De er kleine nå. Eller liker i hvert fall å fremstå slik, jeg tror ikke de skjøre, metroseksuelle kroppene deres tåler all verdens med alkohol. Samtlige stiller opp i joggebukser, noen i hele joggedresser. Alternativet er til og med klærne fra kvelden før. Med fullt overlegg, selvfølgelig. Det må jo se ut som om du deltok på et langdrygt nachspiel spekket med sjampis og køl. Og Smoothie Xchange er en populær møteplass, der man flørter henslengt med de purunge pikene bak disken. ”Skulle bare bli litt kozedrikking på meg i går, men endte opp på en rimelig fet happening på Barbeint. Ble så jææævlig full”. Og så tasser de tilbake til en eller annen latterlig stor SUV, leaset i navnet på et haltende gründer-foretak med overhengende moms-gjeld.

Men misforstå meg nå rett. Disse forferdelige menneskene er i mindretall. Frogner huser over gjennomsnittlig velkledde mennesker, plenty med hyggelige og sympatiske folk, og flere personer jeg kaller mine beste venner. Men denne lille gruppen med konsentrert kleinhet har en tendens til å stjele all oppmerksomhet. Med vilje, selvfølgelig, for det er oppmerksomhet de lever av. Og akkurat disse folkene skal det bli en sann glede å flytte vekk fra. Når det gjelder alle dere andre;

Takk for nå.

Johan Rogge Loennecken , 3.november 2008

Del

Nyheter

Artikler

Musikk-Norges Kjekkeste Menn 2015
31.December 2015: Handsome Boys Make Pretty Graves:
Best Of 2015
25.December 2015: Er det egentlig noen som fortsatt leser disse listene egentlig?
Ă…rets Beste 2014
31.desember 2014: Lister, lister, lister. Vi hiver oss pĂĄ.

Anbefalinger

Jesus Fucking Christ
12.november 2013: Nytt fra Like Rats From A Sinking Ship-Remi. Vi gleder oss til mer allerede!
Sweet Like Chili
18.mars 2013: Søstrene Braseth fra Bodø med gode vibber.
Love Dance
22.november 2012: Ingen lager mer ektefølt popmusikk enn denne banden om dagen. Dette SKAL du høre!