Sřk

Foxygen @ Oyafestival

Kanskje det ikke finnes surf og spaghetti western. Kanskje alt bare er blues. Kanskje alt bare er Foxygen.

 En slavisk tro på - og en trofast import av – California cool, i mangel på bedre ord, er blant Øyafestivalens sterkeste merkevarer i vårt lille land. Bekreftelsen på dette er gitt nok en gang; Jagjaguwar-selskapets flaggskip Foxygen smyger seg inn langs Norges kyster for første gang med snasen, snodig og 100% satanisk rock ’n’ roll.

Da Foxygen paraderer inn på Hagen-scena på Øyafestivalen 2015, erstattes gressletta i Tøyenparken mentalt med et stuerom rigget til med slitte persiske tepper, fleinsloppbefengte Flaming Lips-plakater og modifiserte Vox-amps. Det er selvfølgelig Jazzmastere, selvfølgelig solbriller. Indiefaktoren ruler.

Og mentalsykehuset. Foxygen er kjent for å øse ut med faenskap på scenen, fysisk så vel som verbalt, og Øya er intet unntak i så måte. Scenen settes med en vegg av klang, seige riff og klare melodier, og der holder det seg stort sett.

Men Foxygen tar likevel oss i publikum med på bipolare kulturelle krumspring. På 45 minutter råkjører vi innom skog, små brosteinsgater, musikkrommet på ungdomsskolen, og selvfølgelig Las Vegas; glitterglamouren til tre av medlemmenes garderobe sørger for det. For ikke å glemme en vokalist iført dress og harembukser med hopp og sprell som en kokaininfisert Janove Ottesen. P3 og Gaffa har begge skrevet om hvor utrolig hvite artister som spiller på Øya. Dette er et gospelkor gone wild, et cabaret-sirkus på syre. Det perfekte møtet mellom svart og hvitt.

Indiefaktoren ruler. Dette er så hinsides vår kulturelle fatteevne at selv på den musikalsk åpne Øyafestivalen står man bare og iakttar galskapen uten noen knagg å henge det på. Jeg plotter ned referanser på telefanten, såpass mange at jeg tar meg selv i å spørre hvor mange det i det hele tatt er lov å presentere i en enkelt anmeldelse. Tror vi sier stopp der.

Erik Johan Egenes , 13.august 2015

Del

Nyheter

Artikler

Musikk-Norges Kjekkeste Menn 2015
31.December 2015: Handsome Boys Make Pretty Graves:
Best Of 2015
25.December 2015: Er det egentlig noen som fortsatt leser disse listene egentlig?
Ă…rets Beste 2014
31.desember 2014: Lister, lister, lister. Vi hiver oss pĂĄ.

Anbefalinger

Jesus Fucking Christ
12.november 2013: Nytt fra Like Rats From A Sinking Ship-Remi. Vi gleder oss til mer allerede!
Sweet Like Chili
18.mars 2013: Søstrene Braseth fra Bodø med gode vibber.
Love Dance
22.november 2012: Ingen lager mer ektefølt popmusikk enn denne banden om dagen. Dette SKAL du høre!