Sřk

Hurula & Hjerteslag @ Parkteatret

NĂĄr ord kommer til kort.

En skulle tro at å velge ei skive som oppsummerte hele livet var både fjasete og vanskelig. Førstnevnte; definitivt, men jeg prøver likevel. Sistnevnte; nei, faktisk ikke. Den skiva er ”Masshysteri” av Masshysteri. Let lenger etter en skive som dekker småstadsangsten, storbyskuffelsen, eller bare pønklivets treenighet ”kärlek, död och uppror” mer slående. Du får gi lyd om du finner den.

Singelslippene til Hurula, den ene vokalisten derfra, skuffet i utgangspunktet. Den oppadgående spyttklasa, pønkbrodden, manglet. Et platt, søtt og altfor Håkan Hellström-lydende sound satt igjen med det første, men i ulikhet med Masshysteri kreves det mer gullgraving til her, og etter hele skiva er spilt noen ganger, står Hurulas mørke rock igjen som bedre enn noen annens. Mørk rock - ursvensk som lite annet, men Hurulas er en skitnere utgave, uttrykt i ekstremt fysiske tekster, for ikke å nevne at han solo kun ved etternavnet og har nerven til å kalle debutplata ”Vi ar manniskorna våra foräldrar värnade oss för”. Jeg gliser bare av tanken.

Gliset satt ikke like løst da jeg klokka 21:01 gikk inn Parkteatrets dører til lyden av kveldens første skranglegitar som runget. Det er Hjerteslag som går på, og dette er faen meg gutta som har kommet noen minutter for sent til det meste. Tre gitarer og blodig tunge trommespill lagde lydmur helt oppå grensa til shoegaze, men aldri så mye at det blir pompøst og teit. Modige bergensgutter med modig uttrykk; munnspill uten å egentlig kunne det, ikke en eneste selvfornedrende ”gleder dåkkår dåkkår til HURULA dååååå?!” fra vokalisten, med sin nydelig utagerende Jagger møter Richards møter Ian Brown-framtoning. Vestkystas livbøye er kasta ut rett foran meg, og jeg klarer fortsatt ikke å glise.

Bakgrunnsstøyen i sporet ”Högdalen” sender inn bandet på scenen, et herlig galleri av det som bare kan kalles utskudd, fra svenske aristokratdrakter til industrigrå langfrakker. Hurula klistrer setlista, skrevet på en papptallerken, ved pedalbrettet. Det feeder som faen i starten, trommene overdøver alt, men det er euforisk likevel. Låtene, dansen, eller for å ta et ord Hurula har gjort til sitt eget; det brenner.

At dette er noe større en Masshysteris mer rendyrkede pønkrock viser seg også i sceneframtredenen. Film noir-vibbene regjerer gjennom hele konserten, med ekstremt eklektisk lysteknikk og dramatiske pauser mellom låtene der kun bakgrunnsstøyen får spillerom. Eller noen ord fra Hurula selv, alltid konsis. Kunsten taler nok, den. Og pønken? Glem alle tvil jeg hadde om hvor Hurula har fotfeste. Da han synger om å være tilbake på sosialen til ustanselige downstrokes i den nye låta ”Betongbarn”, da han ruller kråke helt på tampen av konserten i et magisk klimaks, og alle gangene han snubler litt i den løse frakka han løper rundt i på scenen… da er tvil et fremmedord og kärleken, som han synger så utrolig friskt om, det eneste som hamres inn i hjertet på en småbygutt. Jeg gliser nå, jeg smiler, jeg skriker med og kanskje felles en tåre her og der også.

Når ord kommer til kort? Tenk deg å sitte med briljant skjønnlitteratur i fanget, nettopp lest ferdig, men langt fra fordøyd. Du finner ikke ord til å skrive en eneste frase, for alle de bra er brukt allerede - men det kjennes likevel fantastisk, for du har vært med på reisen og kjenner den tvers gjennom. Når ord kommer til kort; det er nå. FY faen.

PS: Hvis noen filma Betongbarn, gi lyd!

Erik Johan Egenes , 6.oktober 2014

Del

Nyheter

Artikler

Musikk-Norges Kjekkeste Menn 2015
31.December 2015: Handsome Boys Make Pretty Graves:
Best Of 2015
25.December 2015: Er det egentlig noen som fortsatt leser disse listene egentlig?
Ă…rets Beste 2014
31.desember 2014: Lister, lister, lister. Vi hiver oss pĂĄ.

Anbefalinger

Jesus Fucking Christ
12.november 2013: Nytt fra Like Rats From A Sinking Ship-Remi. Vi gleder oss til mer allerede!
Sweet Like Chili
18.mars 2013: Søstrene Braseth fra Bodø med gode vibber.
Love Dance
22.november 2012: Ingen lager mer ektefølt popmusikk enn denne banden om dagen. Dette SKAL du høre!