Sřk

Intervju: Christer Falck

Boka "Shockadelica" er en stor suksess! Skulle bare mangle! Det er Prince!

Vi tok en prat med et av hodene bak boka: Mr. Christer Falck.

Lærte du noe nytt mens du satt sammen boka egentlig?
- Jeg har sittet ved siden av min medforfatter Petter Aagaard, den mannen som sannsynligvis kan mest om Prince i hele i Europa, hver dag i over et halvt år, så jeg vil si at jeg er minst 30 % klokere på Prince nå enn før jeg begynte. I tillegg har jeg lært at det å skrive bok om noe man brenner for er en fantastisk bruk av tid. Skulle ønske det fantes en ting til i livet mitt som jeg var like interessert i.

Hvilken fact er den særeste i hele Shockadelica?
- Det er få som visste at Prince var en av Michael Jacksons nærmeste rådgivere, og at det var Prince som satte MJ på idéen om at han skulle sette opp konserter på ett sted og la fansen komme til ham, og at ikke han skulle oppsøke de. Noe som etter hvert tok livet av ham, om om man drar den strikken langt nok, så kan man i teorien si at Prince tok livet av MJ med sitt forslag. En annen rar fact er at Prince neste døde av en overdose med portvin og smertestillende etter å ha hørt igjennom gamle uutgitte låter. Vi spekulerer i om han innså at hans kreative peak var over og det var grunnen. Men en annen side av saken var at han omtrent ikke veier med enn sønnen min på 8 år, og portvin&smertestillende på en liten tynn tofu-spisende vegetarianer rett og slett var en dårlig kombo.

Har du noen gang møtt Prince i levende live?
- Ja, var så heldig å få audiens i huset hans i Minneapolis i 1996. Det var ikke mye jeg klarte å lire ut av meg. “Ai æm norviiiigen” var vel det eneste jeg klarte å si før svettespruten stod som en fontene under armene mine. Tror det aller lureste er å holde armlengdes avstand om man har et så sjukt forhold til noen. Men jeg reagerte på at han hadde et enormt stort hode da jeg tok ham i hånden. At han nærmest er dverg var liksom ikke like overveldende.

Stemmer det at et Prince-afterparty for en del år tilbake ble ødelagt fordi en ung jente tok et bilde av han?
- Hehe. Ja, det er nok indirekte min skyld. Det kom en liten jente bort til meg og min ekskone som gjerne ville på etterfest på Smuget. Jeg kjente han i døra og gikk god for henne og sa hun var min kusine på 18. Hun kom inn, tok et bilde av ham, selv om han hadde gitt streng beskjed om at det ikke var ok, og det gjorde visstnok at Prince nektet å spille live den kvelden. Men det skal sies at han sannsynligvis ikke kom til å spille okke som. Det var ikke rigget for livespilling, så i beste fall hadde han dratt en akustisk låt på gitar, noe han mer eller mindre aldri gjorde på den tiden, så jeg har ikke sååå dårlig samvittighet.

I hvilken setting gjør Prince seg best?
- Prince skriver den beste musikken når han er forelska eller sørger. Når han har kjærlighetssorg kommer de aller største perlene. Men det er på scenen, når han har jazzfot at han er aller mest uforglemmelig. Når han har gjort seg ferdig med hitsene og kan lage 10 minutters versjoner av rare albumspor, b-sider og uutgitt materiale. Prince er alltid en opplevelse live. Han har aldri hatt konserter som ligger under 5 på terningen. Men på plate har han hatt en lei tendens til å polere og gnukke og gni litt for mye på låtene sine, spesielt etter 1991. Prince er best når han lager skisser. Omtrent hele katalogen fra 1980 til 1987 består av skisser. Selv når han hørte at noe var feil, beholdt han det. Sånn blir det kunst av.

Går det an å svare på hvilken Prince-periode du liker best?
- Prince var utvilsomt best fra 1980 til 1988. Og han hadde en kjempeopptur i 2001 etter å ha nyoppdaget D’Angelos “Voodoo”. Livemessig mener jeg han er i sin fjerde virkelig gyldne periode nå, etter de fantastiske årene 1983-1986, 1987-1989 og 2001-2002.

Hadde du ofra en kroppsdel for Prince?
- Nei, jeg er alt for glad i kroppen min, men jeg skulle gjerne byttet ut hårene på ryggflankene med Prince på en dårlig dag. Men jeg hadde vel gjerne byttet ut de hårene for å se en Scooter-konsert også, så det har kanskje mer med uønskede rygghår enn musikalitet å gjøre.

Nevn fem artister som ikke kunne eksistert uten innflytelse fra geniet fra Minneapolis?
- D’Angelo var jo mer Prince enn Prince selv en periode, Beck hadde nok neppe vært artist uten Princes innflytelse, selv om det tok mange år før han lagde et skikkelig Prince-album, Outkast er jo et rent produkt av Prince – spesielt Andre 3000, Janelle Monae er jo en kvinnelig versjon av Prince som selv har uttalt at hun ikke hadde vært den hun var i dag uten ham. Her hjemme tror jeg neppe Espen Lind hadde blitt til den han er i dag uten å ha lært en dyrkjøpt lekse som Sway – som jo var Prince på vranga.

Ble du overrasket over den suverene mottakelsen boka fikk?
- Ja og nei. Jeg vet at det er en god bok. Den inneholder alt som en Prince-bok skal. Og det er fantastiske essays med, som på en måte skulle dekke over Petter og mitt amatørspråk, men av en eller annen grunn så fikk vi masse skryt på grunn av språket også. Tror når man virkelig brenner for noe, som Petter og jeg gjør, så smitter engasjementet automatisk over på leserne, selv om man ikke har skrevet så mye før. Vi fikk i alle fall hakeslepp da Geir Rakvaag i Dagsavisen mente at vi hadde klart å gjøre historien om Prince forståelig for andre. Det er kanskje det største komplimentet jeg har fått siden en jente på skolen som het Cecilie mente jeg hadde fint hår i 1983 etter at jeg hadde klippet meg sånn som Limahl.

Den første Prince-skiva jeg fikk selv var ”Graffiti Bridge” i 1990. Hvilken plate vil du selv anbefale til en førstegangslytter?
- Man skal begynne med “Purple Rain. Og så skal man hoppe litt frem og kjøpe “Parade”. Så skal man hoppe tilbake og kjøpe “Around The World In A Day” og så skal man kjøpe “Sign ‘O’ The Times”. Etter det skal man rygge tilbake til 1980 og jobbe seg fremover til “Graffiti Bridge” fra 1990, og se bort fra “Batman” året før. Deretter skal man ta et hopp frem til 2001 og kjøpe “The Rainbow Children” og om man fortsatt henger med, så skal man ringe meg på 41459748, så skal jeg guide folk videre.

Har du noen gang vurdert å redigere den norske Prince-siden på Wikipedia sjøl?
- Den norske er ikke mye verdt, men den engelske er faktisk ikke så verst. Men om man skal oppdage Prince på nett, så er det bare www.princevault.com som gjelder. Det finnes ikke en uoffisiell hjemmeside på denne jord med mer dedikerte skribenter og hvor man får all info man trenger om hver låt, hver konsert og hvert menneske som har vært involvert i Princes liv. Ære være den svenske Princeologen Per Nilsen som tok seg bryet å katalogisere Princes liv.

Eier du mye Prince-merchandise?
- Jeg har så mye at det nesten er vondt å snakke om det. Mansjettknappene fra “Purple Rain”-filmen, gitarer, en iPod med diamanter på, servietter fra huset hans, komplett barnetøy i både rosa og lyseblått fra nyfødt til 6 år (som jeg ikke engang lot ungene mine bruke). Det er helt sjukt så mange penger jeg har brukt på Prince-merch, men jeg klarer rett og slett ikke å stoppe. Jeg står på en abonnementliste hos flere bruktsjapper rundt i verden, som kontakter meg først hver gang de får noe som virker spennende.

Synes du Prince-miljøet i Norge er godt nok?
- Det er lite og oversiktlig. Først og fremst er det folk på min egen alder som opplevde Prince på 80-tallet, men så er det neste generasjon, med Petter Aagaard i spissen, som oppdaget ham i den vriene perioden på 90-tallet og en liten ny generasjon som kunne vært ungene mine som har fått det for seg at Prince er roten til alt godt. Men heldigvis har Prince en rekke fans i pressen, noe som gjør at han alltid vil får sine velfortjente spaltemetere. Østbø/Talseth i VG, Omdahl i Dagbladet, Gjestad i Aftenposten, Vinger i DN, Bjørnersen i Klassekampen osv. Mektige folk med god bred musikksmak, og et bankende hjerte for Prince og hans venner.

Hvilken låt er den beste Prince har skrevet for en annen artist?
- Det er umulig å si, så jeg gir deg en topp 5 (klokken 23.30. 19. Februar – siden den lista sannsynligvis er helt annerledes i morgen)
Jill Jones “Baby You’re A Trip”
Jill Jones “G-Spot”
The Family “Mutiny”
Tevin Campbell “Shhh”
The Time “Jungle Love”
André Cymone “The Dance Electric”
Vanity 6 “Nasty Girl”
Mazarati “100 MPH”
Sheila E “The Glamorous Life”
Mavis Staples “Time Waits For No One”
...der ser du. Det ble 10. Umulig å begrense seg.

Er det noe du vil si til folk som påstår at de ikke liker Prince?
- Det er sannsynligvis folk som ikke er så mye verdt. Ikke bry deg om dem.

Dette intervjuet ble første gang publisert i by:Larm News # 4, i en redigert og oversatt-til-engelsk-utgave. Publisert med tillatelse fra by:Larm NEWS.

Erick Ellectrick , 17.mars 2014

Del

Nyheter

Artikler

Musikk-Norges Kjekkeste Menn 2015
31.December 2015: Handsome Boys Make Pretty Graves:
Best Of 2015
25.December 2015: Er det egentlig noen som fortsatt leser disse listene egentlig?
Ă…rets Beste 2014
31.desember 2014: Lister, lister, lister. Vi hiver oss pĂĄ.

Anbefalinger

Jesus Fucking Christ
12.november 2013: Nytt fra Like Rats From A Sinking Ship-Remi. Vi gleder oss til mer allerede!
Sweet Like Chili
18.mars 2013: Søstrene Braseth fra Bodø med gode vibber.
Love Dance
22.november 2012: Ingen lager mer ektefølt popmusikk enn denne banden om dagen. Dette SKAL du høre!