Sřk

Intervju: KUUK

ABOUT BEING A WHORE

De er hip-hop-hoder med punk i sjela. De skriver om å pule, runke og feste, og mener velferdssamfunnet er bygd opp på hor. Vi har ridd side om side med de på den første bølgen. Hils på Norges nye elsk/hat-objekt, de maniske prinsessene i schizo-bandet: KUUK.

En av to i KUUK har inntatt en penthouse-leilighet, på byens tak, i hjertet av Oslo. Det er dagen derpå, og KUUK-admiral Mira Berggrav Refsum («M»), samt en gjeng andre venner ligger og roern på sofaen. Andre del av duoen, Ragna Solbergnes («R»), jobber på tænen i Thailand.

Åssen hengern?

M: Eeeeeh. Den henger ikke, den spruter, hahahaha, fordi jeg er så glad, hipp hipp hurra!
Sarish Abbas («S»), Miras halvannen meter høye pakistanske right-wing, dør av latter. Mira trøkker en vårrul godt ned i peanøttsausen.

M: Beste dagen. Jeg har fått med meg alt hjem fra igår, de feteste damene mine, nettet mitt, RUMPETASKA og baggen!
Applaus.

16 TIMER TIDLIGERE


Mira har trommet sammen de mest klikka av de klikka, det gryende dj-kollektivet Girls From Last Night. Det er snakk om de drøyeste bartender-jentene på Youngstorvet. Åtte stykk halvbarberte, nedtatoverte, håndplukka deilig avslappa damer har marsjert inn på Fisk og Vilt med hver sin mac under armen. Sammen skal de kjempe om plassen i båsen, og blåse hodet av de som fortsatt holder koken halv ti og utover en søndags kveld.

M: Dørvakta ba oss om ikke å spille så mye hip-hop. De har hatt problemer med aggro hip-hopere i det siste. Jeg bare, eyh, det er det vi spiller. Og ser vi noen sketchy hip-hopere så spiller vi no rock og jager de vekk. Bitch don´t kill my vibe. Men den crowden det endte opp med, de som jigga foran der ass, de var fine. Niggaz in Oslo. Det du ikke planlegger selv planlegger djevelen for deg, sa grunnleggeren av Frelsesarmeen. Vi planla faenskap, og det ble det. Tung bass, tunge rhymes, fjærlett stemning og dype knekk i knærne.

3 UKER TIDLIGERE


KUUK-jentene stikker for å jobbe på Hovefestivalen. Ragna drar tidlig og jobber områderigg i tre uker. Mira kommer ned under avvikling og driver Miras kiosk, ladestasjon og hip-hop-imperium, der hun selger tyggis og to-kroners rhymes til kidsa mens de lader telefonene sine. Ragna løper rundt i skogen, løfter heavy shit, svetter og pisker rundt 16-år gamle frivillige.

Andre kveld på Hove ramler Mira inn i 2 Chainz, et stort forbilde og GURU innen hip hopen. Dream come true. Det hele ender med at Mira, brisen, euforisk og stoka spytter sin beste fristil, crewet slår på videokamerat og alt blir tapet. "This girl is happening", sier de. De utveksler kontaktinformasjon.

"We´re gonna make you big!"

2 UKER TIDLIGERE


Ragna har dratt til Thailand, skrudd av telefonen og meldt seg av Internett for en tre ukers tid. Mira blir i Oslo, og kommer over releasen til 2 Chainz "24 hours to live" på youtube. En 4 minutter og 35 sekunder lang video, der Mira har fått de siste 40 sekundene til å lokerappe for så å stikke trynet opp i kameraet og si: "That was some norwegian rap for you 2 Chainz, about being a whore". Cut. The end.

M: Jeg fikk faen meg mer tid enn Beyonce og Jay-Z tilsammen. Fuck alt annet. HAHA.

R: Tenk at jeg var stuck med å jobbe den kvelden. Jeg vil dø.

Dagen etter begynner facebook-meldingene å tikke inn. Ild i tørt gress - det hele er on fire. Som hun sier i video-snutten: 2 Chainz har startet hennes rap-karriere, og Mira skjønner at tiden er inne. Dette bålet skal ikke slukkes, nei, her må det bensin til. I løpet av en dag samler hun girlsa (Ragna er fortsatt på playan i Thailand), og med gode venners hjelp lager hun en respons til 2 Chainz. Mira, i poolen, med klikken, og en sang som handler om nettopp det: Å være ei hore. Filma på en time, gitt ut på tre.

BÆM. Lokalkjendis over natta. Ingen fred å få på byen, folk kaster seg over henne, og vil klemme og gratulere og høre og hore.

M: He he. Var ikke helt sånn da. Men skriv det. Folk blir så sinna når jeg er litt høy på meg sjæl.

Men det tikker ikke bare inn hypa eller ektemente hyllester. Som det jo ofte er når man stikker seg ut, er det de som vil protestere og svartmale - nå på kommentarfeltet til HOR-videoen.
"I´m the white-girl who destroys the seriousness," sier Mira avslutningsvis i sin amerikanske badedrakt. Plutselig føler hun for å være litt seriøs allikevel. Tankene spinner, hun finner en video av en gråtende Dustin Hoffman som snakker om hvor mye kvinner blir dømt på utseende. Det er dråpen. På fem min har hun skrevet sin lengste facebookstatus noensinne.

Ikke om HOR-videoen, ikke om hennes opplevelse, men om hennes opplevelse av et likestillingsproblem hun har levd med hele livet. Dagen etter har facebookstatusen blitt kommentar i Dagbladet. På en måned er ikke Mira bare en rapper, nei, hun er en feministisk rapper.

TILBAKE I PENTHOUSEN, DAGEN DERPÅ


M: Jeg gadd bare ikke å holde kjeft. Jeg hater å holde kjeft. Og så begynner folk å sette meg i en offerrolle, “Stakkars, stikker ut huet sitt sånn også tåler hu ikke å høre at hu er stygg?” Det er en ny diskusjon. Jeg gidder ikke ta den denne gangen. Eller jeg gidder det, hele tiden, men ute i den virkelige verden. Med folk, musikk og en iskald birra, ler Mira og fortsetter:

- Vi kjører en stil som gutta og en del internasjonale kvinnfolk driver med, anti-jante som bare faen, klart nordmenn hater det eller gir det en politisk agenda. Men det er greit. Alt kommer til å bli snudd på hodet når vi dropper de andre greiene våre. Folk kommer ikke til å skjønne en dritt. Og jeg kan godt være feminist, jeg digger det, jeg er jo feminist, men jeg er ikke hun sinna rappern, ihvertfall ikke hun som er sint FORDI hun er kvinne!

Er det noe Mira er sint for så er det at «folk er så jævlig dumme.»

- Jeg digger nesa mi jeg. Si at jeg har dårlig flow da, si at jeg har wack ordforråd. Men fuck jævla OnkelP. Han har holdt på med hip hop i 10 år minst, har laga et av favorittversa mine i norsk hip hop - ever. Vi har holdt på i en og en halv måned, har ikke gitt ut en eneste låt, kun en mongo, lættis in your face stuntvideo. Også klarern å gi ut det jævla "du var mye finere på facebook"-pisset, for å så tweete dritt om hvor ræva VI er? Han får komme og se oss en gang. Vi skal knulle trynet hans. Så kan vi snakkes etterpå.
S: Mira, fuck you og den attituden. Hvor har du den fra?
M: Fant´n i Torggata...

- OnkelP har vært ute og frekka litt, men hvordan takler du ellers det å møte motstand?

M: Ingen ting blir fett, ingen folk blir fete hvis ikke de har fått litt trøkk i trynet på veien til der de er. Alle fete folk har blitt tråkka i trynet. Jeg kjenner ålrighte folk som ikke har opplevd trøkken, men ingen som er sykt fete.
Det har akkurat blitt lagt ut noen frekke bilder av Mira og jentene på Instagram. Mira vil at Shabbas skal skulke arbeid.

S: Ok, så hvis jeg dropper jobben og blir her, hva skal vi gjøre da?

M: Henge i poolen, tatovere KUUK på underleppa. En helt vanlig mandag.

Det tikker inn melding fra Ragna: 
«Kan dere hold your horses på PR-horet til jeg har fått meg ordentlig internett-tilgang i hvert fall?»

TO UKER ETTER PENTHOUSE-SEANSEN. PÅ KJØKKENET. 


Ragna har returnert fra Thailand. KUUK-jentene har kjørt første gig noensinne i skauen utenfor Larvik og kjørt offisiell debut i deres egen bar, Revolver, som headliner under Klubbøya. Det ble utsolgt. Køen rakk rundt hjørnet av lokalet. Både tilhengere, skeptikere og bransjefolk var i crowden.

- La oss begynne med Larvik.

R: Tre ord: wacky, skækk, mækk. Aner ikke hva det skal bety, men fy fader jeg aner ikke hva som gikk ned på Alen heller. Syra opplegg.

M: Det var jævlig stort for oss, etter konserten ble vi omringet av gamle punkere, som elsket greiene. En gråtende fyr som sa han ikke hadde opplevd lignende siden han så Pink Floyd. «Sex Pistols 2013» var også en gjenganger. Etter konserten på Revolver ble vi omringet av en gjeng glamour-modeller som backer som bare faen.

- Ok, så.. KUUK appellerer altså først og fremst til gamle menn og glamour-
modeller?

M: Nei, også vanlige jenter.

R: Ikke bare jenter heller, gutta boyz er da ganske glad i oss de og.

- Hvorfor liker folk dere så godt?

R: Jeg tror.. Altså for å si det sånn. Hadde jeg vært fjorten og sett noen gjøre det vi som KUUK gjør nå på en scene, så hadde jeg digga det. Da jeg var fjorten var det “staget” hele dritten. Skulle du bli oppfattet sånn og sånn, måtte du oppføre deg slik, snakke med visse folk og ha på deg visse klær, og så videre. Problemet med fjortiss-staginga er at den ikke slutter med ungdomsskolen. Den kommer igjen på videregående, i videre studier, i jobber, i sosiale relasjoner, kanskje på gamlehjemmet også for alt jeg vet. Så det er vel kanskje det usensurerte og råe som appellerer til folk. Og selv om Mira står i badedrakt og jeg i sports-BH så tror jeg ingen kan si at vi spiller på sex. Vi er så jævlig støgge i trynet, og grenser til det vulgære..

M: Vi er jo faen meg vulgære!

R: Nei, vulgære er det de som ikke liker oss kaller oss. Poenget mitt er at du er litt på bærtur hvis du etter å ha sett oss live klarer å oppfatte oss som noe planlagt. Noe med en baktanke.

M: Sant. Jeg synes det er deilig å være føcka og gæren. Jeg driter meg ut, jeg vinner, jeg taper. Men man må like det sjæl, man må fikse det man tror må fikses, og fikser du det ikke, så er heller ikke det så farlig, det ordner seg alltid, men du MÅ like det sjæl. Du kan alltids gro ut håret, farge det brunt og bli kontorrotte, men hva gjelder meg nå, så liker jeg å spille i KUUK og være fettemongo.

R: Jeg vil skyte inn at vi ikke mener noe negativt med kontorrotte. Poenget er at folk må tillatte seg selv og andre rundt seg i å gjøre det de digger mest. Ingen protest. Det rimer.
De ler litt begge to, der de sitter, duoen i KUUK, kollegaene på Revolver, og samboerne i to-manns kollektivet, Mira og Ragna.

R: Det er funny. I slutten av 2012 var hele jentegjengen ganske fucka og deprimerte, besudlet av Oslo-darkness og alt det pisset der. Vi hadde gått rundt i de samme stygge, skitne jeansa og hettegenserne i månedsvis, og det var da Mira og jeg bestemte oss for at i 2013 skulle vi bli babes. Vi skulle ta på oss pene klær og føle oss bra.

M: Og se på oss nå!
Latterkrampe.

- Feminisme?

M: Det å være feminist. Jeg er feminist som privatperson. Hvis vi kan være et band, være et slags feministisk band, er det kult, men vi vil helst slippe å bli putta i en bås. Plutselig ser folk på KUUK og tror at det vi driver med er en form for kvinnekamp, og det er så fucka, det er faen Norge i et nøtteskall.

R: Vi er uten tvil feministisk relevant. Men vi har ikke en politisk agenda med det vi driver med.

SCHIZO FOKUS / HIP-HOP HODER MED PUNK I SJELA

Ragna skifter tema. Tilbake til scene-debutene de nettopp har gjennomført.

- Det som var så rått med konsertene var jo at.. Jeg har spilt klassisk piano, og da har jeg alltid vært pissnervøs i det jeg har trådd ut på scenen. Men nå, når jeg gikk ut der, så forsvant alle nerver idet jeg så publikum som sto der å cheera. Jeg kjente bare at det her. Det her er så rett det.

M: Vi har vel aldri gjort noe før som har kjentes så rett som KUUK.

R: Enig. Men vi må enda lande etter debuten. Det skjer jævlig mye rart. Jeg har vel klatra opp og ned hele følelsesspekteret; ekstase, desperasjon, frykt, og nå sitter vi igjen med følelsen av at vi bare må finne ut hvor og hva vi vil.

M: Musikken må være i hovedsetet.

- Er det lett å miste fokus på musikken?

M: Ja, det er lett å ta av på oppmerksomhets- og PR-horet. Men vi takker mye nei. Vi vil ta oss tid, og ikke bare ta av på den første og beste bølgen. Om et halvt år vet vi alle at vi kommer til å stå mye sterkere musikalsk. Vi har fort fått rykte på oss for å skrive dirty tekster om sex. Stemmer det, men vi lager låter om andre temaer også nå.

R: Vi jobber med en kjærlighetssorg-rap, nærhetsmangels-rap, mørke, savn, tomhet, aggresjon og hele dritten. Det blir dark som faen. Og lyst som faen. Vi er noen maniske prinsesser vettu.

M: Vi er raw og uncut, live og direct og det er ikke noe bullshit, vi gjør bare greia. Musikkstilen er og vil sikkert fortsette å være temmelig schizo. Og punk. Ikke bare fordi vi er nye i gamet, men fordi vi er vokst opp med foreldre som har fora oss med rock. Da jeg var fem år, malte jeg meg inn med røde bær så det skulle se ut som jeg hadde blod over hele kropppen, og mimet til The Doors i hagen. Det var det morsomste jeg visste i hele verden.

R: Pappa han kan hele rockens historie på rams han. Og mer til. Vi har kødda om at dette må jo være min absurde form for ungdomsopprør - ut over det å gå med hullete sokker. Som irriterer mamma. Neida. De backer. Rocken har alltid vært der, og den er en enorm del av meg, men hip-hopen har jeg funnet frem til selv. Det gir det en annen dimensjon.

M: Man drar jo alltid med seg oppveksten inn i det man gjør.

R: Og vi vil holde punken i live. Hiphop-hoder med punk i sjela.

M: Det er noen norske kunstnere som har kicka på det her, og lager verker med titler som "Norwegian art about being a whore". Det er fett. Det viser jo at det er flere som kan relatere til at dagens samfunn bare er ett stort horehus.

- Du sier at hele velferdssamfunnet er bygd opp på hor?

M: Ja. Vi kan stå for det ass. 

R: Jeg gleder meg til den dagen folk begynner å fatte hva HOR-låta egentlig handler om. Hehe.

- Og hvor er KUUKEN på vei?

M: OPP! Det er det eneste vi vet. Og bortsett fra det, at vi skal lage noen sykt fete låter, spille noen MAD konserter og holde på med det vi liker og kan best, KUUK. Hvis folk bryr seg i tillegg, er det også sykt oppsig.

 

Tekst: Henriette Kværneng Johansen

Foto: Mathilde Johnsen

 

 

 

Erick Ellectrick , 21.august 2013

Del

Nyheter

Artikler

Musikk-Norges Kjekkeste Menn 2015
31.December 2015: Handsome Boys Make Pretty Graves:
Best Of 2015
25.December 2015: Er det egentlig noen som fortsatt leser disse listene egentlig?
Ă…rets Beste 2014
31.desember 2014: Lister, lister, lister. Vi hiver oss pĂĄ.

Anbefalinger

Jesus Fucking Christ
12.november 2013: Nytt fra Like Rats From A Sinking Ship-Remi. Vi gleder oss til mer allerede!
Sweet Like Chili
18.mars 2013: Søstrene Braseth fra Bodø med gode vibber.
Love Dance
22.november 2012: Ingen lager mer ektefølt popmusikk enn denne banden om dagen. Dette SKAL du høre!