Sřk

Skadedyr @ Match & Fuse

Et band som skyller alle forutsetninger i do, selv de uforutsette.

Et spontant sidesprang inn på gratisfestivalen Match & Fuse slo den vanlige utekaffen eller –pilsen denne lørdagen, og enigheten var tilsynelatende stor, da parkområdet var så godt som fullsatt og teppelagt. Hva ventet de på? Jo, du…

Om de ventet eller ei, så kom det i alle fall et eller annet som den noe trange scenen så redd ut for å huse. 12 musikere klammer seg sammen på scenen - skrur, stemmer og dunker og gjør seg klare til hva enn det er de tror de har å tilføye til denne verden.

Så er alt greit, og de setter i gang. All skyts avfyres sporenstreks i uttrykket masete, uoversiktlig støy. Ufyselig og avstøtende, og på tross av det, flytter jeg meg litt lenger fram på gressplenen. Hva faen traff nettopp St. Hanshaugen?

Skadedyr heter de, og utgangspunktet er så grunnleggende (u)menneskelig at jeg får en anelse av hvordan det må ha vært å leve i ei tid da livemusikk og musikk var synonymer. Energien er overstyrer, og alt virker å være så herlig impromptu, men stemningsskiftene er for hyppige til at bandet er et slikt et som ikke øver. Støyintroen tar et par sekunder å snu om til lystig, konvensjonell jazz, som viker av veien på et øyeblikk for visesang. Forresten, hva med "Like a Rolling Stone" i denne merkelige, spontane suppa som likevel virker så mesterlig oppstykket og planlagt? Umuligheter, og de nærmest av matematisk karakter…

Jeg dras nærmere, og når de magre 15-minuttene orkestret er tildelt synger på sine siste sekund (her bedrives både synging, skriking, gnåling, bjeffing og andre varianter av stemmebruk) sitter jeg på asfalten foran scenen og prosesserer nettopp de 15 minuttene med penn og papir. Det er ikke lett å forklare i enkle trekk hvordan de låter, da referansene blir for vage, og beskrivelsene jeg prøver meg på ikke holder til å fange en magisk helhet. Likevel må det ut – navnet og det bakomliggende må poppe opp ymse websteder. La Furore i Harare stå i blant dem nå.

Ikke kjøp plata når den kommer; stikk heller på konsert så snart anledningen melder seg. Jeg har tiltro til at Skadedyr klarer å plukke spillejobber med såpass omhu at omgivelsene tilsvarer den spontane energien musikken deres sitter på. Måten det tikker på, for så å enten eksplodere eller simpelthen begynne på nytt igjen, er rett og slett verdig både de ene og de andre adjektivene. Både de som omhandler musikalske evner og de som beskriver kunstnerisk utførelse. Vare som glir godt inn i våre uoversiktlige dager lagd av normens nedbrytende rammer. Refrengorientering eller klimaksorientering, improvisasjon eller struktur – Skadedyr kutter veien i to og gror noe nytt i vakuumet. At 12 samhandlende hjerner kan smi noe slikt uten at hodet hverken roper "pompøst" eller "kaotisk" – da må de ha truffet på noe nytt der inne. Opplév det du og, da vel.

PS: Kjøp plata når den kommer.

Erik Johan Egenes , 18.juni 2013

Del

Nyheter

Artikler

Musikk-Norges Kjekkeste Menn 2015
31.December 2015: Handsome Boys Make Pretty Graves:
Best Of 2015
25.December 2015: Er det egentlig noen som fortsatt leser disse listene egentlig?
Ă…rets Beste 2014
31.desember 2014: Lister, lister, lister. Vi hiver oss pĂĄ.

Anbefalinger

Jesus Fucking Christ
12.november 2013: Nytt fra Like Rats From A Sinking Ship-Remi. Vi gleder oss til mer allerede!
Sweet Like Chili
18.mars 2013: Søstrene Braseth fra Bodø med gode vibber.
Love Dance
22.november 2012: Ingen lager mer ektefølt popmusikk enn denne banden om dagen. Dette SKAL du høre!